Evropska unija poskupila izvoz iz BiH: Na kamion šljive 1.800 KM takse

Bez autora
Aug 10 2011

Uspješno započet izvoz pet i više hiljada tona šljive sa tuzlanskog područja ozbiljno je ugrožen nakon što je Evropska unija uvela posebnu taksu (prelevman) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz BiH. Taksa od 10,30 eura na 100 kg šljive naplaćivat će se od 1. jula do 30. septembra. Po kamionu izvezene šljive to je trošak od 1.800 KM. Cijena naše šljive u izvozu izuzetno je niska. Zemlje uvoznice bh. šljive taksu su retroaktivno naplatile i za 50 kamiona ranije isporučenog voća sorte čačanska ljepotica, što je šokiralo ovdašnje izvoznike. Voćari, otkupne stanice i izvoznici su se o cijeni šljive koja će biti plasirana u ovom lancu dogovorili u aprilu ove godine, a odluka EU o uvođenju takse datira od 12. jula, a primjenjuje se od 1. jula ove godine. Proizvođači šljiva imaju razloga tvrditi da su prevareni, a od Evropske unije i oštećeni te su s razlogom tražili da im se dio gubitka zarade nadoknadi i u vidu subvencije kakvu Vlada FBiH obezbjeđuje i za neke druge poljoprivredno-prehrambene proizvode (mlijeko, pšenicu, meso...).

Evropska unija poskupila izvoz iz BiH: Na kamion šljive 1.800 KM takseUspješno započet izvoz pet i više hiljada tona šljive sa tuzlanskog područja ozbiljno je ugrožen nakon što je Evropska unija uvela posebnu taksu (prelevman) na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Taksa od 10,30 eura na 100 kg šljive naplaćivat će se od 1. jula do 30. septembra.

"Po kamionu izvezene šljive to je trošak od 1.800 KM", kaže za Oslobođenje Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, uz podsjećanje da je cijena naše šljive u izvozu izuzetno niska.

Nadalje tvrdi da su zemlje uvoznice bh. šljive taksu retroaktivno naplatile i za 50 kamiona ranije isporučenog voća sorte čačanska ljepotica, što je šokiralo ovdašnje izvoznike. Voćari, otkupne stanice i izvoznici su se o cijeni šljive koja će biti plasirana u ovom lancu dogovorili u aprilu ove godine, a odluka EU o uvođenju takse datira od 12. jula, a primjenjuje se od 1. jula ove godine. Proizvođači šljiva imaju razloga tvrditi da su prevareni, a od Evropske unije i oštećeni te su s razlogom tražili da im se dio gubitka zarade nadoknadi i u vidu subvencije kakvu Vlada FBiH obezbjeđuje i za neke druge poljoprivredno-prehrambene proizvode (mlijeko, pšenicu, meso...).

Sagovornik iz Privredne komore kaže da su na dobrom putu da to i dobiju. Već su imali brojne kontakte sa nadležnim federalnim i kantonalnim ministarstvom, a o svemu je upoznat i ministar Jerko Ivanković Lijanović.

Zahtijevali su po hitnom postupku izmjenu i dopunu programa utroška sredstava namijenjenih podsticajima za poljoprivredu za 2011. godinu, na način da se izvoz šljive subvencionira u iznosu od 0,10 KM/kg.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik